معرفی طرح
سازمان مديريت صنعتي رتبهبندي شركت های برتر ايران را براي سالیان متوالي تهيه و اجرا نموده است. این سازمان در ایران برای اولین بار از سال 1377 شرکت های بزرگ ایرانی را مورد ارزیابی و گزینش قرار داد و در نهایت 100شرکت برتر در حوزه های مختلف اقتصادی را بر اساس شاخص فروش یا درآمد رتبه بندی کرد. اين فهرست با الهام از رسالت سازمان با فراهم نمودن آمار و اطلاعات شفاف و مفيد در مورد بنگاههاي اقتصادي كشور، فضاي روشنتري از كسب و كار اقتصادي كشور ارايه ميدهد و به مديران، سياستگذاران ، سرمایه گذاران و پژوهشگران، ياري ميرساند تا شناخت و درك دقيقتري از مقياس، ساختار مالي و اقتصادي صنايع و بنگاههاي اقتصادي بزرگ كشور بيابند. در دیدگاه کلان و ملی ، در كنار توجه به خواستههاي ذينفعان طرح ، آمار و اطلاعات ضروری و مفید برای مسئولین و سیاستگذاران به صورت كمي قابل اتكاء و جامع در دسترس ایشان قرار خواهد گرفت. رتبه بندی شرکت های برتر نشان دهنده تصویر کلی از وضعیت بنگاه های اقتصادی کشور است که نقش تعیین کننده در توسعه اقتصادی دارند.
مسئولین سیاستگذاری ، فعالان اقتصادی و سرمایه گذاران جزء گروه های ذینفع هستند که از اطلاعات این رتبه بندی استفاده می کنند که در نهایت نتیجه ی آن برای عموم مردم نیز مفید واقع خواهد شد. فهرست شرکت های برتر ویژگی مهمی دارد که در کشور بی نظیر است و آن جامعیت طرحی است که سازمان مدیریت صنعتی ارائه می دهد . به طوری که اگر این فهرست با بورس مقایسه شود ، قطعاً فهرست شرکت های برتر جامعیت بیشتری دارد. چون در فهرست سازمان هم شرکت های بورسی و هم شرکت های غیربورسی حضور دارند.
تاریخچه جهانی طرح رتبه بندی به شرح مختصر به این صورت است که فورچون جهانی۵۰۰ که به عنوان " جهانی ۵۰۰ " نیز شناخته میشود، رتبهبندی سالانه از ۵۰۰ ابرشرکت را در سراسر جهان شامل میگردد، که از طریق محاسبه درآمد سالیانه آنها، انجام میگیرد. این فهرست، سالانه توسط مجله فورچون منتشر میشود.
در داخل کشور نیز سازمان مدیریت صنعتی نزدیک به دو دهه است که این طرح را برای شرکت های برتر در سطح کشور انجام می دهد و مخاطب نتایج طرح ، مسئولین سیاستگذاری ، سرمایه گذاران و اعتبار دهندگان هستند که در نهایت از مزایای این طرح مردم نیز بهره مند خواهند شد.
سازمان مدیریت صنعتی به عنوان بازوی علمی و پژوهشی و مشاورهی دولت ، همواره از حمایت ایشان در اجرای این طرح به عنوان تنها مرجع رسمی مجری طرح رتبه بندی برخوردار بوده است.
در راستای فصل ششم قانون برنامه پنجم توسعه اقتصادی (ماده 178 تا ماده 194) ، که بر اهمیت و ضرورت توسعه منطقه ای تاکید شده است ، سازمان مدیریت صنعتی استان های آذربایجان شرقی ، آذربایجان غربی ، اردبیل ، زنجان و قزوین ، طرح رتبه بندی شرکت های برتر را بصورت بومی انجام می دهند و از شرکت های برتر توسط مسئولین کشوری و استانی تقدیر انجام می دهند . شرکت های برتر استان نیز برای طرح رتبه بندی در سطح کشوری معرفی می شوند که این مهم مشوقی برای تلاش مدیران در جهت رشد و بهبود جایگاهشان می باشد و برای سیاست گذاران ، سرمایه گذاران ، اعتبار دهندگان و مردم اثرات مثبت قابل توجهی دارد.